Se alla

Bostadsförsörjningen i Forshaga kommun

Motion

Tisdag 21 november 2023

Kommunen har satt ett mål att öka befolkningen med 50 personer årligen. För att möta detta mål behöver fler bostäder byggas. Med tanke på Forshaga kommuns strategiska läge är möjligheten till inflyttning god om det finns attraktiva bostäder.

Men befolkningen ökar inte 2023. Plus 50 blir minst minus 50. Varför? Finns det skäl som är specifika för Forshaga och som inte drabbar Kil, Karlstad, Grums eller Hammarö?

Det finns byggrätter i vår kommun, från Tjärnheden i Deje till Bergsstigen i Forshaga som skulle kunna ge 150-200 bostäder.

2018 tog fullmäktige en plan för LiS-områden och identifierade 24 lämpliga sådana nära 10 sjöar och vattendrag i kommunen. 120 bostäder med fantastiskt fina lägen skulle kunna byggas här. Ett exempel: Klarälven-Älvkroken i Dejefors. Markägare är Stora Enso. Vad har kommunen gjort för övertyga Stora Enso och andra privata markägare att bostäder behöver byggas?

Forshaga kommun räknas i den nationella statistiken till förortskommunerna. Antalet som pendlar in till jobb i Forshaga är stort, över 800. Hur många av dessa skulle bosätta sig i Forshaga, om det fanns bra bostäder?